Thursday, 16 May 2013

PERKONGSIAN BERSAMA


ASSALAMUALAIKUM WBT SEMUA..
MALAM ini nak BERKONGSI ILMU sedikit..
tentang CERAMAH semalam di MASJID..
yang MEMBINCANGKAN PERSOALAN tentang..
PELABURAN, SAHAM (RIBA), TENTANG ORANG SAKIT, NIKMAT KEKAYAAN dan HUKUM KETIKA MARAH..
walaupun semua dah tahu tentang hal berkaitan ini..
tapi saya nak BERKONGSI dengan anda semua juga ^^


1) PELABURAN, SAHAM (RIBA)

- RIBA kita semua tahu HUKUMNYA adalah HARAM.. dalam HADIS telah menyatakan " ALLAH MENGHALALKAN JUAL BELI, DAN MENGHARAMKAN RIBA ".. Jadi jika kita nak buat PELABURAN, SAHAM hendaklah memastikan TIADA UNSUR RIBA..


2) TENTANG ORANG SAKIT

- Ada seorang penonton (audiens) menanyakan berkaitan " BOLEHKAN KITA 
MENYENTUH ORANG SAKIT?? ".. 
Jawapannya DIBENARKAN OLEH SYARAT mengikut RASULULLAH SAW.. 
Memegang orang sakit ini adalah MENGIKUT SUNNAH RASULULLAH SAW..Ketika 
ISTERI BAGINDA RASULULLAH SAW, SAIDATINA AISYAH SAKIT.. BAGINDA 
memegang SAIDATINA AISYAH dengan MENADAH KEDUA2X TAPAK TANGANNYA 

sambil MEMBACA SURAH 3KUL ( SURAH AL-IKHLAS, SURAH AL-FALAQ dan SURAH AN-NAS ) lalu MENYAPU DEKAT TUBUH SAIDATINA AISYAH..Ketika BAGINDA RASULULLAH SAW pula SAKIT.. SAIDATINA AISYAH juga melakukan sepertimana 
RASULULLAH SAW menjaganya dan apa yang RASULULLAH SAW melakukan cara itu.. BETAPA MULIANYA, SAYANG dan TAATNYA kepada SUAMINYA BAGINDA RASULULLAH SAW.. MENYENTUH ORANG SAKIT ini merupakan SENTUHAN BELAIAN KASIH SAYANG antara SUAMI ISTERI mahupun KELUARGA.. yang MENJADI HARAM dan TIDAK BOLEH MENYENTUH orang sakit adalah dengan BUKAN MAHRAM..

- Seterusnya seorang penonton bertanya tentang " ADAB dan AKHLAK KETIKA 
MENZIARAHI ORANG SAKIT "..
Jawapannya banyak cara antaranya MENDOAKAN KESEJAHTERAAN dan DIBERI 
NIKMAT KESIHATAN kepada pesakit itu, TIDAK MEMBUAT BISING dan MENGGANGGU 
PESAKIT, memberi SEMANGAT kepada pesakit dan sebagainya.. ORANG YANG 
SAKIT sangat2x MENGHARAPKAN SESUATU daripada ORANG YANG SIHAT iaitu 
DENGAN BERDOA AGAR KESEMBUHAN mereka..3) NIKMAT KEKAYAAN

- ALLAH SWT menjadikan kita BAKHIL PADA AWALNYA iaitu dalam PERJUANGAN kita, USAHA kita dan sebagainya..tidak semua manusia DIUJI dengan NIKMAT KEKAYAAN ini.. KEKAYAAN sangat DIPANDANG TINGGI disisi MANUSIA tapi BUKAN DI SISI ALLAH SWT di AKHIRAT KELAK.. jika KEKAYAAN yang KITA MILIKI TIADA GUNANYA jika kita BERLAGAK SOMBONG, MENUNJUK2X SEGALA KEMEWAHAN yang ada dan yang PALING TIDAK BERMAKNA sekali adalah TIDAK INGAT KEPADA PENCIPTA KITA (ALLAH SWT) yang MAHA PEMBERI SEGALA NIKMAT itu.. kita LUPA ALLAH SWT dengan KEKAYAAN yang ada dan yang TIADA NILAI DIAKHIRAT kelak.. yang akan DINILAI di AKHIRAT kelakhanyalah AMALAN KITA DI DUNIA ini..
4) HUKUM KETIKA MARAH

- MARAH ini terbahagi kepada DUA iaitu MARAH YANG DIBENARKAN dan MARAH TERCELA.. saya akan terangkan kedua2xnya..

i) MARAH YANG DIBENARKAN
- Apabila seseorang itu melakukan segala apa jua bentuk kemungkaran..ISLAM telah menetapkan CARA YANG TERBAIK untuk menyelaikan masalah ini iaitu PERTAMANYA UBAH DENGAN TANGAN, jika rasa TIDAK BOLEH menggunakan CARA ini GUNALAH CARA KEDUA iaitu dengan NASIHAT,dan TIDAK BOLEH juga adalah dengan MENDOAKANNYA (cara paling bawah sekali).. semua itu adalah CARA MARAH yang PALING BAIK..


Nak MENGAITKAN satu cerita PADA ZAMAN RASULULLAH SAW..
" Ketika seorang ARAB BADWI sedang menagkap BIAWAK DOB, ketika itu SATU ROMBONGAN RASULULLAH SAW lalu di situ.. ARAB BADWI ini KASAR SIKAPNYA.. tidak MENGENALI RASULULLAH SAW.. Selalu mendengar KISAH RASULULLAH SAW seorang PEMIMPIN yang BAIK dan PESURUH ALLAH SWT.. ARAB BADWI ini TIDAK PERCAYA dan BERKATA DIA TAK AKAN BERIMAN kepada RASULULLAH SAW lalu dia meletakkan BIAWAK DOB yang DITANGKAP tadi DIHADAPAN RASULULLAH SAW dan berkata SELAGI BIAWAK DOB ini TIDAK BERIMAN kepada BAGINDA RASULULLAH SAW ini dia TAK AKAN BERIMAN kepada RASULULLAH SAW.. RASULULLAH SAW bertanya kepada BIAWAK DOB itu " SIAPAKAH AKU WAHAI BIAWAK DOB" lalu DENGAN KUASA ALLAH SWT nak MEMBUKTIKANNYA, BIAWAK DOB itu berkata "ENGKAULAH NABI UTUSAN ALLAH SWT".. TERKEJUT ARAB BADWI tersebut dan barulah dia PERCAYA dan BERIMAN kepada RASULULLAH SAW..


ii) MARAH YANG TERCELA

- MARAH dengan MENGELUARKAN KATA2X KESAT,KATA2X MAKIAN, MEMBUNUH ORANG, SYIRIK kepada ALLAH SWT dan pelbagai lagi.. SYIRIK yang dimaksudkan itu adalah dengan MENYATAKAN ALLAH SWT TIDAK ADIL.. Minta2x kita dapat MENGATASINYA daripada BERLAKU insyaALLAH AMINNNN..


itu sahaja untuk PERKONGSIAN BERSAMA pada MALAM ini.. BERHARAP anda semua dapat MENGAMBIL SEDIKIT dari CERITA ini untuk DIJADIKAN PANDUAN dan TAULADAN InsyaALLAH AMINNNN ^^ " KALU ADA SALAH SILAP dalam APA YANG SAYA TAIP ini HARAPLAH DIPERBETILKAN " 
SAMA2X KITA KONGSI OK ^^ 
YANG BAIK SEMUANYA DATANG DARIPADA ALLAH SWT dan YANG TIDAK BAIK DATANGNYA DARIPADA DIRI SAYA SENDIRI.. HANYA INSAN BIASA

SALAM'ALAIK SEMUA =))

No comments:

Post a Comment